Yoeri Albrecht over de opmerkelijke campagne van Hugo de Jonge

‘Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel en Omar en Samira niet.’ Met zulke leuzen op onder andere bushaltes wil minister Hugo de Jonge discriminatie op de woningmarkt tegengaan, terwijl directeur van de Balie Yoeri Albrecht dit polariserend en zelfs gevaarlijk vindt. 

‘Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel en Omar en Samira niet.’ Met zulke leuzen op onder andere bushaltes wil Hugo de Jonge discriminatie op de woningmarkt tegengaan. Maar is dit wel verstandig. Yoeri Albrecht van de Balie denkt van niet. “Ik dacht dat het op het internet geklust was door mensen die Omar en Samira in kwaad daglicht wilde stellen of iets dergelijks. Maar nee, het is echt de officiële communicatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze willen met deze campagne aandacht vragen voor discriminatie op de woningmarkt. Dat is een maatschappelijk probleem, dus op zich begrijp ik wel dat het gecommuniceerd wordt.”

Stigmatiseren

Maar de manier waarop is helemaal niet goed, denkt Albrecht. “Ik heb onderzoek gedaan naar hoe, waar en wanneer minderheden uiteindelijk agressief behandeld en soms zelfs vermoord worden. Een van de belangrijke factoren daarin is het stigmatiseren van minderheden. Het probleem is hier dat je de indruk wekt dat je bepaalde bevolkingsgroepen tegen elkaar op zet, die de dupe zijn van het falende overheidsbeleid als het gaat om het woningprobleem.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen