Alexander Pechtold over fraude bij theorie-examens: “Het lijkt soms net James Bond”

Het CBR ziet de laatste tijd een forse toename van een geraffineerde vorm van fraude bij theorie-examens. Met spionagebrillen en oortjes krijgen kandidaten hulp van buitenaf, en daar wordt fors voor betaald. Ook werd bekend dat het aantal verkeersslachtoffers het afgelopen jaar niet is afgenomen. Wat moet er gebeuren? CBR-directeur Alexander Pechtold schuift aan bij Op1.

Truien met een camera erin, brillen met een camera erin of simpele oortjes. Het CBR ziet de laatste tijd een forse toename van een geraffineerde vorm van fraude bij theorie-examens. CBR-directeur Alexander Pechtold denkt dat er meer achter zit. “Dat er geprobeerd wordt te frauderen bij examens is van alle dag, maar we zien de afgelopen weken en maanden wel een toename.”

“We hadden al dubbelgangers en we hadden al mensen met spiekbriefjes, dus we zijn redelijk uitgerust”, vertelt Pechtold. “Als je theorie komt doen, kom je bij ons door een controle heen. Daar meten we 3-, 4-, en 5G op om te checken of er geen apparatuur meekomt. Er zijn sensoren die controleren of je stil zit en iedereen wordt individueel gefilmd. Het lijkt soms net James Bond.”

Liveopnames

Toch vinden mensen nu weer andere manieren om tijdens het examen te frauderen. Alexander Pechtold: “We zien nu dat mensen liveopnames maken met camera’s in bijvoorbeeld hun vest of trui. Ze plakken dan een telefoon en batterij op hun lichaam en hebben in hun oor een minuscuul oortje, waarmee ze live in verbinding staan met een organisatie die de juiste antwoorden in hun oor fluistert.”

De fraudetechnieken zijn inmiddels zo geavanceerd dat Pechtold denkt dat er meer achter zit. “Daarom heb ik het nu maar eens aanhangig gemaakt. Examenfraude is vervelend, maar ik krijg hierbij het gevoel dat er gewoon een criminele organisatie achter zit. Ik ben heel blij dat we met de rijschoolwereld een betere relatie hebben en ook excessen aanpakken, maar dit is er eentje waardoor ik me afvraag of ik een soort Schiphol moet gaan maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen