Ligt er een nazi-schat in Ommeren?

Ligt er nog een nazi-schat ter waarde van miljoenen begraven in het Betuwse dorp Ommeren? Dat is de grote vraag nadat er gisteren een kaart met aanwijzingen naar de verborgen schat naar boven kwam uit het archief van het Nederlands Beheerinstituut. Oud-burgemeester Klaas Tammes woont op de plek waar de schat zou moeten liggen en vertelt bij Op1 waar de schat begraven kan zijn.

Het doet denken aan een spannend jongensboek: op zoek naar de schat, inclusief een oude kaart met een kruisje. En natuurlijk in de buurt van drie bomen. Woensdag publiceerde het Nationaal Archief de kaart waar de vermoedelijke miljoenenschat ligt, die begraven is door de nazi’s.

Jongensboek

Oud-burgemeester Klaas Tammes woont op de plek waar de schat zou moeten liggen. “Het was een belangrijk landgoed in de oorlog. Generaal Blaskowitz kwam daar vaak. Hij was degene die de capitulatie in Wageningen tekende. Het kan best dat het op dat terrein ligt.”

Zelf is Tammes nog niet gaan kijken. “Ik zag om acht uur al wel iemand graven en met een metaaldetector bezig. Die had wel wat gevonden. Maar dat bleek een stuk beton te zijn.” De voormalig burgemeester twijfelt of de schat er daadwerkelijk ligt. Ik heb wel enige twijfel, want er is na de oorlog vaak gezocht door officiële instanties. Ook door de Amerikanen is er gezocht. Er is na de oorlog dus vaak gezocht.  Het is natuurlijk wel een jongensboek met die kaart en drie bomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Klaas Tammes over de oude nazi-schat die mogelijk in Ommeren begraven ligt terug.

Vergelijkbare artikelen