Alex Manuputty werd urenlang gegijzeld in de Apple Store

Tijdens de geruchtmakende gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam stond medewerker Alex Manuputty ruim vier uur lang doodsangsten uit in de bezemkast van de winkel. Vanuit die kast wist hij drie klanten veilig te houden en de politie te helpen bij het stoppen van de gijzeling. Bijna een jaar na de gijzeling doet Manuputty bij Op1 voor het eerst zijn verhaal op tv.

Voor winkelmedewerker Alex Manuputty waren het vier heftige en angstige uren die in zijn geheugen gegrift staan. De beelden terugkijken, dat kon hij nog niet. Tot woensdag. Vlak voor de uitzending zag Alex de beelden voor de eerste keer weer terug. “Het is lastig. Ik zat in een kast en zag niet wat er om me heen gebeurde.”

Angst

Ook erover vertellen is lastig. Toch kies hij ervoor om het wel te doen. “Praten is lastig, omdat het nog steeds veel met me doet. Maar het is ook heel fijn om erover te praten, want het kan gewoon gebeuren. Het is gewoon werkelijkheid. Ik zit zelf nog in een film, maar het is de werkelijkheid.” Alex vindt het lastig om het aan mensen uit te leggen wat er allemaal gebeurd is, maar hecht er wel veel waarde aan om zijn verhaal te delen.

Het gaat nog steeds niet goed met Alex. Nog steeds is hij bang voor knallen en houdt hij continu de omgeving in de gaten. “Ik hoorde net een camera wat heen en weer gaan. Daar word ik al zenuwachtig van. Ik ben steeds aan het scannen, naar wat er om mij heen gebeurt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Keek in de loop

“Ik liep in de winkel en ik kwam mijn klant tegen en er gebeurde iets”, vertelt Alex Manuputty over de gijzeling. “Ik dacht eerst: we werken op het Leidseplein, daar kan wel eens wat gebeuren. Maar toen hoorde ik schoten. Ik ben toen eerst om mij heen gaan kijken, om te ontdekken waar het vandaan kwam. Ik heb mijn klant aangetikt, omdat we daar moesten wegwezen. We wilden naar de nooduitgang lopen en op dat moment zag ik mensen bij de lift staan.” Iets wat niet zou mogen in zulke situaties.

Hij liep bij de lift weg en kwam oog in oog met de gijzelnemer. “Ik keek toen recht in zijn loop. Ik dacht die gaat afdrukken en dat dit het laatste was.” Abdel Rahman Akkad, de gijzelnemer van de Apple Store, richtte zijn pistool vervolgens op een scherm en begon met schieten. “Ik ben gaan bukken en met mijn klant en een moeder met haar kind vluchtten in de kast naast de lift.” Daar hebben ze vier uur lang vast gezeten.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Alex Manuputty terug.

Vergelijkbare artikelen