Watersnoodramp 70 jaar geleden: “We zaten als ratten in de val”

Het is deze maand 70 jaar geleden: de Watersnoodramp van 1953, waarbij 1836 mensen het leven lieten. Addie van Bergen overleefde de grootste Nederlandse natuurramp van de 20e eeuw en blikt in Op1 terug op de ramp met ooggetuige en oud-museumdirecteur Watersnoodramp Jaap Schoof. Met topadviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat Harold van Waveren bespreken we het gevaar van water voor Zeeland in de komende decennia.

Addie van Bergen was pas zes jaar toen het water in 1953 Zeeland binnenkwam. Toch kan ze de dag nog goed voor de geest halen. “Mijn opa kwam voor een weekendje uit Brabant, gewoon gezellig. We gingen ’s avonds naar bed en mijn opa sliep beneden. Midden in de nacht werd hij wakker, want er waren flessen gaan drijven in de kelder en dat hoorde hij. Op dat moment sprong hij uit bed en hij stond gelijk tot boven zijn knieën in het water.”

Ratten in de val

Uiteindelijk vluchtte iedereen naar boven, waar het hele gezin vast kwam te zitten op zolder. “Ze hebben planken tussen het zolderraam van de buren en onze zolder gelegd en zo zijn we allemaal naar het huis van de buren geklommen. Toen zaten we op zolder bij de buren, maar daar kwam het water ook al de zolder op. Uiteindelijk zaten we met zijn tienen op een klein vlierinkje als ratten in de val.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen