Vera Pauw: ”Machtsmisbruik, intimidatie en isolatie bij de KNVB”

Vera Pauw, een van de pioniers van het vrouwenvoetbal in Nederland, wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Haar naam wordt genoemd in een onderzoek naar mogelijke misstanden in de Amerikaanse voetbalcompetitie. Afgelopen zomer kwam Pauw zelf naar buiten met haar verhaal over seksueel misbruik en het gebrek aan erkenning door de KNVB. In Op1 vertelt ze over haar bewogen jaar.

Amerikaans onderzoek

Afgelopen weekend werd Vera Pauw opeens genoemd in een rapport over misstanden in het Amerikaanse vrouwenvoetbal. Zo zou ze obsessief bezig zijn geweest met het gewicht en eetgedrag van speelsters. ”Ik ben echt woedend. Want als er iets is wat ik niet doe, dan is het gewicht en vetpercentages opnemen. Het eerste wat ik doe, waar ik ook kom, is de weegschaal uit de kleedkamer halen. Dus het slaat werkelijk helemaal nergens op. Ik wist echt niet wat ik meemaakte. Dit gaat over speelsters die iets noemen, waar je dus geen weerwoord op hebt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Machtsmisbruik, intimidatie en isolatie

Pauw kwam dit jaar ook naar buiten met een verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag door een KNVB-functionaris en over hoe ze stelselmatig tegengewerkt werd met het op poten zetten van het vrouwenvoetbal in Nederland. ”Zo stond het er, als tegenwerken van het vrouwenvoetbal. Maar het was gewoon machtsmisbruik, intimidatie en isolatie. Daar is een rapport over gemaakt, waar een jaar over gedaan is. En daar kwam eigenlijk gewoon niks uit, want er is niks onderzocht. Dus ik heb dat rapport niet aanvaard en een brief geschreven aan het KNVB-bestuur. Dat loopt nu nog.”

”Er wordt gezegd alsof het over een niet-recent verleden gaat, maar ik ben stuk gegaan aan de laatste vijf jaar. Het allerduidelijkste voorbeeld is dat mijn man en ik beide bondsridder zijn. Alle bondsridders werden uitgenodigd voor de huldiging van het team van 2019 na de finale van het WK. Wij waren de enige die niet uitgenodigd waren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Boek

Pauw speelt met het idee om met een boek te komen, waarin ze alles vertelt wat haar is overkomen. ”Als je 35 jaar met je hart voor de sport hebt gewerkt, en mensen die jou niet kennen je framen op de manier waarop dat is gedaan, en dat komt rechtstreeks voort uit seksueel misbruik, dan kun je niet anders dan het op een gegeven moment zelf doen als er niks gebeurt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Vera Pauw terug. 

Vergelijkbare artikelen