Azarkan loopt weg bij mondkapjesdebat: ”Zo zout heb ik het nog niet meegemaakt”

Het debat over de mondkapjesdeal leidde in de Tweede Kamer tot flinke irritatie. Meerdere politici liepen zelfs weg, bij het debat dat hoofdrolspeler Sywert van Lienden vanaf de tribune toekeek. In Op1 bespreken we het verhitte debat met DENK-leider Farid Azarkan en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Ook Farid Azarkan besloot het debat te verlaten. ”Wij hebben anderhalf jaar gewacht op dit onderzoek. Minister Helder gaf aan een compleet en zorgvuldig onderzoek te willen hebben. Dit onderzoek heeft zes miljoen euro gekost. Nu ligt dat onderzoek er, de Kamerleden zijn er, en dan willen we een aantal antwoorden.”

”De minister heeft bij het onderzoek gevraagd om feiten, en bewust niet om conclusies. Dat hadden we als Kamer graag wel gedaan. Dan zegt de minister vervolgens dat ze graag meer conclusies had getrokken, maar dat ze dat niet kon lezen in het rapport. Toen dacht ik: wat ben ik hier nou aan het doen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Warrig

Uit het rapport kwam naar voren dat er politieke druk ervaren werd om de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden te sluiten. Maar door wie die druk dan uitgeoefend werd, zegt Minister Helder niet te weten, tot grote frustratie van veel Kamerleden. ”Het was een warrig optreden van de minister”, zegt Thomas van Groningen. ”Ze kwam er niet uit.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen