Viroloog Anne Wensing kreeg longcovid: ”Kon maanden de vaatwasser niet uitruimen”

Ze bracht het laatste nieuws, gaf tips en vertelde hoe we ermee om moesten gaan. Viroloog Anne Wensing loodste ons door de coronatijd, maar werd zelf geveld door longcovid. Al sinds februari is ze niet meer op kracht gekomen. Ze schuift samen met onderzoeker naar longcovid Merel Hellemons aan bij Op1.

”In de eerste fase was ik flink ziek”, vertelt Wensing. ”Toen het algemene ziek-zijn een beetje opknapte, kwam mijn gezondheid niet terug. En dat was heel gek. Ik was enorm moe. Eigenlijk waren alle processen in het lichaam die onbewust aangestuurd worden door je autonome zenuwstelsel, die waren van slag. Bijvoorbeeld de bloeddrukregulatie. Ik heb maanden de vaatwasser niet kunnen uitruimen.Dat continu bukken en heen en weer gaan dat lukte niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Schrijnende verhalen

Merel Hellemons doet onderzoek naar longcovid. ”Het treft vooral vrouwen, ongeveer twee derde van de gevallen. En toch ook wel relatief jonge mensen, twintigers en dertigers, ook kinderen. Het is echt een geval van pech, het kan iedereen treffen.”

”Het ene verhaal is nog schrijnender dan het andere. Ik ben er elke keer weer van onder de indruk hoe het mensen kan raken dat ze niet meer normaal in hun leven kunnen functioneren. Bijvoorbeeld twintigers die twintig uur per dag bedlegerig zijn. Of patiënten die de prikkels van hun kinderen simpelweg niet meer kunnen verdragen. Je kan het je amper voorstellen.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen