Frénk van der Linden over afname van vertrouwen in ‘het nieuws’

Een steeds grotere groep Nederlanders haakt af als het gaat om vertrouwen in ‘het nieuws’. Waar vorig jaar nog tweederde het nieuws betrouwbaar vond, is dat nu nog maar 58 procent. Journalist Frénk van der Linden liet uitzoeken wie deze ‘nieuwstwijfelaars’ zijn en vertelt erover bij Op1.

Het vertrouwen in ‘het nieuws’ is in Nederland gedaald. Vorig jaar vond nog bijna tweederde van de ondervraagden dat het nieuws betrouwbaar was, nu is dat nog 58 procent. Blijkt uit een gepubliceerd onderzoek op initiatief van Frénk van der Linden. Volgens de journalist is het een zorgwekkende ontwikkeling. “Goede informatie is in onze democratie een basis waarop mensen hun afwegingen maken als het gaat om stemgedrag, wie ze wel en wie ze niet vertrouwen.”

“Het heeft te maken met de polarisatie in onze samenleving ten gevolge van onder andere corona.” De journalist ziet dat de tegenstellingen steeds scherper zijn geworden. “En we hebben er een omroep bijgekregen: Ongehoord. Ongehoord en TikTok strijden met elkaar in de lijst als het gaat om wie het minst vertrouwd wordt door het publiek.”

Cabaretier of informatieverstrekker

Het is volgens Frénk van der Linden spijtig dat grote namen in de journalistiek niet worden vertrouwd. “Arjen Lubach trekt een miljoenenpubliek, maar staat helemaal onderaan in de lijst als het gaat om vertrouwen. Dat is op zijn minst paradoxaal.” Dat is toch geen journalist, stelt Tijs van den Brink. “Dat is precies het punt. Als er verwarring ontstaat bij welke rol iemand heeft. Is hij cabaretier of verstrekt hij informatie, dan zie je dat er cijfers dalen. Dat zie je ook bij Jort Kelder. Hij presenteert en doet tegelijk dingen waardoor hij wordt gepercipieerd als iemand die bij een bepaalde partij hoort.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Frénk van der Linden terug.

Vergelijkbare artikelen