Gijs de Jong: ”Waanzinnige straf om geel te geven voor OneLove”

Het zou het toernooi worden waarmee Qatar zichzelf definitief op de kaart zou zetten. In plaats daarvan kreeg de Golfstaat bakken met kritiek over zich heen. Hoe kijkt de KNVB terug op hun inbreng? Hadden ze meer kunnen doen of onderschatten we hun invloed? We bespreken het in Op1 met secretaris-generaal van de KNVB Gijs de Jong.

OneLove

Het Nederlands elftal zou hoe dan ook met een OneLove-armband gaan spelen tijdens het WK in Qatar. ”Dat is op redelijk brute wijze door de FIFA een dag van tevoren gekild. Op de ochtend van de wedstrijd hebben ze gezegd dat er een gele kaart of een schorsing voor komt. Je kan Virgil als verdediger niet met een gele kaart in het veld hebben staan. Als je dan een tweede gele kaart pakt, en je verliest tegen Senegal, dan ben je weg.”

”Het idee om een gele kaart te geven is nog nooit vertoond. Ik vind het ook een waanzinnige straf om als bond op te leggen. Het was al vanaf september kenbaar dat we dit zouden doen. We hebben er in oktober nog een keer over gesproken en het zou toegestaan worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De Jong gaat ervan uit dat Qatar de FIFA bewerkt heeft. ”Ik denk dat conservatieve krachten in Qatar vlak voor het toernooi gedacht hebben om toch even hun punt te drukken tegen dat kritische Europa. Dat hebben we ook gezien met het verbod van alcohol in de stadions. En met de speech van Infantino, die onnodig, onterecht en onprofessioneel was.”

Kijk hier het hele gesprek met Gijs de Jong terug.

Vergelijkbare artikelen