Het Openbaar Ministerie eist zeven jaar cel tegen Youssef T.

Het Openbaar Ministerie eist zeven jaar cel tegen Youssef T., de neef en ex-advocaat van Ridouan Taghi, voor het doorspelen van informatie. Hoe is het OM tot deze eis gekomen? En wat kon de verdediging daar tegenin brengen? Rechtbankverslaggever Saskia Belleman praat ons bij.

Youssef T. zou een cruciale rol gespeeld hebben in de organisatie van Ridouan Taghi, die vastzit in de EBI in Vught. ”De EBI is de best beveiligde gevangenis van Europa. Communiceren met de buitenwereld is dan verdomde moeilijk. De enige manier om dat te doen is misschien via een zogenoemde ‘geheimhouder’. Advocaten zijn geheimhouders. De gesprekken tussen advocaten en verdachten of gedetineerden mag je niet afluisteren. Op zo’n moment kunnen ze onbespied gesprekken voeren en informatie doorgeven. Als de advocaat dan bereid is de informatie door te geven naar buiten, en jou informatie te verstrekken die van buiten komt, dan kun je gewoon je criminele handelen voortzetten. En dat is wat er volgens het OM is gebeurd.”

”Het was niet meteen de bedoeling denk ik dat Youssef dat zou doen. Wel de bedoeling van de familie, niet van Youssef. Die zegt dat hij er millimeter voor millimeter ingetrokken is. En dat hij er in eerste instantie eigenlijk niet zo veel kwaad in zag, maar op een gegeven moment zich realiseerde dat hij over de schreef ging.”

Kijk hier het hele gesprek met Saskia Belleman terug. 

Vergelijkbare artikelen