”Een jongen van 23 is gewoon aan een hijskraan opgehangen”

Actievoerders in Iran protesteren vandaag precies drie maanden voor vrouwenrechten en meer vrijheid. De regering wil van geen wijken weten en probeert de demonstraties met openbare executies en lange celstraffen hard de kop in te drukken. De Nederlands-Iraanse Matin Abbasi en Beri Shalmashi hebben familie en vrienden in het land en maken zich grote zorgen.

”Er zitten 20.000 mensen waarvan we het weten in de gevangenis naar aanleiding van de protesten”, zegt Beri Shalmashi. ”Het is iedere dag eng of je weer wakker wordt met nieuws van een nieuwe executie.”

”Een jongen van 23 is gewoon aan een hijskraan opgehangen”, vertelt Matin Abbasi over de openbare executies. ”Dat wordt gewoon gefilmd en uitgezonden. Het is heel bizar. Een soort surrealistische wereld waar je in zit als je dat soort beelden voorbij ziet komen.”

Nederland onzichtbaar

De houding van Nederland inzake Iran is veel te passief, vindt Iraanse-Nederlander Matin Abbasi. ‘’Wat mij opvalt is dat het kabinet, vooral minister-president Rutte, heel erg onzichtbaar is. Ze kunnen zoveel meer doen. Ze kunnen een keer naar een demonstratie komen, gewoon een keer hun gezicht laten zien. Die steun die je daar al mee uitspreekt is zo belangrijk. Ze kunnen bijvoorbeeld ook binnen Europa een leidersrol aannemen en proberen binnen de EU meer gerichte sancties te gaan opstellen tegen de Islamitische Revolutionaire Garde. Ga die Garde nou eens op de terroristenlijst zetten. Zoals Canada en Amerika dat doen.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen