Gary Hekman wint de eerste schaatsmarathon op natuurijs

De kogel is door de kerk: IJsclub Bergum organiseert vanavond de eerste marathon op natuurijs. Marathonschaatser Gary Hekman won in 2016 de prestigieuze eerste wedstrijd en hoopt dat kunstje vanavond te herhalen. Na de wedstrijd schuift hij aan samen met zijn coach Roy Boeve en schaatscommentator Erik Jan Kooiman om te vertellen hoe de marathon is verlopen.

Het Friese Bergum won dit jaar de traditionele strijd om welke ijsclub de eerste schaatsmarathon op natuurijs mocht organiseren. Het werd een mooie wedstrijd op het Friese natuurijs, waarin Gary Hekman als eerste over de streep kwam. Maar dat ging niet vanzelf, vertelt de inmiddels 34-jarige marathonschaatser. “Ik lijk wel Bambi op ijs op het laatste rechte stuk. Daar zie ik zeker nog wat verbeterpuntjes.”

Ouwe zak

Zijn coach Roy Boeve kan zich wel vinden in de woorden van zijn pupil. “Je beweegt wel echt als een 34-jarige inderdaad.” Hekman: “M’n schaatsen zijn stomp en het is vanuit m’n rug heel stijf, dus wat dat betreft, is het wel bewegen als een oude zak inderdaad.”

Gelukkig ligt dat niet helemaal aan de techniek van Hekman, maar het natuurijs speelt een belangrijke rol, legt Boeve uit. “Dit is de charme van natuurijs, zijn schaatsen zijn niet meer scherp. Het is allemaal zand wat op het ijs ligt, dus eigenlijk zijn je schaatsen gewoon bot. Iedereen heeft die worsteling en degene die dat kan overwinnen, doet dat heel knap. Dat kan hij natuurlijk heel goed met zijn 34 jaar en dat zie je daar gebeuren. Iedereen heeft dit, maar hij wil als eerste naar die streep toe.”

Meer marathons

De overwinning van Hekman kan zomaar een hele speciale zijn dit jaar, want volgens schaatscommentator Erik Jan Kooiman kan het maar zo de enige zijn die dit jaar gehouden wordt. “Ik hoorde op de radio dat het alweer plus zeven wordt. In Bergum stonden we alweer in de bagger, dus er is geen vorst meer op de grond.” Gary Hekman: “Nou, als die niet meer komt, heb ik er in ieder geval eentje gewonnen. Er zit hier een man met een warm hart wat dat betreft.”

Kijk hier het hele gesprek over de schaatsmarathon terug.

Vergelijkbare artikelen