Rudi Vranckx: “De Derde Wereldoorlog is al geruime tijd bezig”

Leidt het conflict in Oekraïne tot de Derde Wereldoorlog? In zijn nieuwe boek gaat de Belgische oorlogsjournalist Rudi Vranckx, die zelf meermaals naar het front in Oekraïne trok om verslag te doen, op zoek naar het antwoord op deze vraag. Hij schoof dinsdag aan bij Op1.

Meerdere keren bezocht de oorlogsjournalist het Oekraïense front. Met gevaar voor eigen leven. “We zijn net iets te lang in de loopgraven gebleven.” En dat kan enorme risico’s met zich meebrengen. “Je wordt dan gespot door Russische drones. Ze beginnen te kalibreren. Ze schieten dan om je heen en dan weten we dat het dichterbij komt. Ze zijn dan aan het meten hoe ze juist moeten schieten om je uit te schakelen.”

Deze situaties probeert de Belgische journalist altijd te vermijden. Hij wil niet langer dan een half uur op één plek blijven. Een regel die hij door al zijn ervaring met zichzelf heeft afgesproken. “Dat heb ik geleerd bij de IS en Al-Qaida. Dertig minuten is de tijd om een kidnapteam samen te stellen of jou te spotten.” Een regel waar Vranckx zich dit keer dus niet aan hield. “Met de jaren heen zijn mijn lijst met regels zo veel langer geworden. En toch maak je nog fouten.”

Derde Wereldoorlog

“De Derde Wereldoorlog is al geruime tijd bezig”, zegt Rudi Vranckx op de vraag die vanaf het begin van de oorlog veel aan hem wordt gesteld. “Kleine kinderen tot oude mensen vroegen of dit nou het begin van de Derde Wereldoorlog is.”

“Wat Poetin al deed met zijn cyberwar tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Nu is er een energieoorlog. Het is een voedseloorlog waar de derde wereld onder leidt. Je kan een oorlog ook voeren op een andere manier dan de illusie die wij hebben van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.” Door het Oekraïense front lopen, het zien van de loopgraven en de duistere bossen waar massagrafen waren, gaf de oorlogsjournalist flashbacks aan documentaires die hij gezien heeft over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. “En de Derde Wereldoorlog is dus anders en eigenlijk al bezig.”

Kijk hier het hele gesprek met Rudi Vranckx terug.

Vergelijkbare artikelen