Karim Amghar over de voor- en nadelen van religieuze scholen

Meer dan de helft van de Nederlanders is niet gelovig, toch zijn scholen met een religieuze achtergrond nog altijd populair in ons land. In de serie ‘Geloof in het Onderwijs’ onderzoekt presentator en mbo-docent Karim Amghar de voor- en nadelen van scholen die afwijken van de seculiere samenleving.

Bijna de helft van de Nederlanders geloof niet, maar toch zijn bijzondere scholen populair. Hoe komt dat? Karim Amghar neemt ons in zijn nieuwe serie mee over de voor- en nadelen van scholen met een religieuze achtergrond. Iets wat ook bij zijn eigen kinderen gespeeld heeft. “Ik vond het belangrijk dat we zouden kijken wat we vanuit huis mee kunnen geven, religieus en als het gaat om identiteit. In combinatie met dat ze op school juist weer andere dingen zouden leren.”

Twijfels over onderwijs

Mede door zijn eigen twijfel over de keuze voor het onderwijs van zijn kinderen, dook Karim die wereld in voor zijn serie. Wat heeft hij gevonden? “Het is vrij genuanceerd. Ik heb eigenlijk altijd gedacht dat we openbaar onderwijs moesten krijgen, maar zo makkelijk is het niet. Ik heb met tranen in mijn ogen gezeten, omdat kinderen vertelden hoe ze op openbare scholen gepest werden over lange rokken of bijvoorbeeld hoofddoekjes. Als kind wil je dat niet meemaken.”

Betekent dat dan dat religieuze kinderen niet naar openbare scholen moeten? “Ik zeg niet dat openbare scholen per definitie niet oké zijn voor religieuze kinderen. Maar ik weet wel dat het voor kinderen heel lastig is om te gedijen in een omgeving waar ze weinig herkenning hebben.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen