Emile Roemer: ”Er moet veel meer geïnvesteerd worden in de hele rechterlijke keten”

Gemeenten in Zuid-Limburg lopen het grootste risico om in de greep te komen van georganiseerde misdaad, blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Wat moet er veranderen? We bespreken het met de Limburgse gouverneur Emile Roemer, die zich hierover grote zorgen maakt.

Het is geen verrassing dat Limburg kwetsbaar is voor criminaliteit, vindt Emile Roemer. ”We hebben 351 kilometer buitenlandgrens en we hebben 80.000 onbewaakte grensovergangen. Het grootste gedeelte van onze buren is gewoon het buitenland. Dat is heel makkelijk voor criminelen, want criminaliteit stopt niet bij de grens. Het is makkelijk om via de haven van Antwerpen grondstoffen binnen te laten komen, daar in Limburg pillen van te maken, en dat gaat zo de hele wereld over.”

Investeren in rechterlijke keten

”Er moet veel meer geïnvesteerd worden in de hele rechterlijke keten. Als ik de mensen van de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de recherche hoor, je wordt er echt stapelgek van hoeveel werk zij op de plank hebben liggen waar ze niks mee kunnen doen.”

Ook noemt Roemer de weerbaarheid van gezinnen. Er zijn veel kinderen die in armoede leven en zo makkelijk in de greep van de criminaliteit vallen, omdat ze daar snel geld kunnen verdienen. ”Als die jongeren geen alternatieven hebben, zowel thuis als op school als in de wijken, dan is het vaak dweilen met de kraan open. Dus die hele sociale agenda is van ongelofelijk groot belang.”

Als derde punt noemt Roemer dat er ook internationaal afspraken gemaakt moeten worden. Als voorbeeld noemt hij dat als een vergunning misbruikt wordt, deze dan geweigerd of ingetrokken wordt in Limburg, maar dat iemand vijf kilometer verderop in Duitsland dan alsnog een vergunning kan krijgen. ”De burgemeester in Limburg kan dan niet aan zijn collega in Duitsland vertellen dat die man niet deugt.”

Kijk hier het hele gesprek met Emile Roemer terug.

Vergelijkbare artikelen