André Kuipers: ”Maanmissie Artemis I een groot succes”

Ruimteschip Orion is nèt teruggekeerd van de maan, of de volgende maanlander wordt alweer afgeschoten. Wat leveren de missies op? En gaan er na 50 jaar weer astronauten naar de maan? We praten erover met astronaut André Kuipers en met documentairemaker Kelly Klingenberg.

Groot succes 

De missie met ruimteschip Orion was een testmissie, vertelt Kuipers. ”Alles moet getest worden. De communicatie, navigatie, de voortstuwing, elektronisch. Er zaten geen mensen aan boord, maar wel poppen met sensoren. Hoeveel straling krijgen die? En hoeveel trilling? En wat heel belangrijk was vandaag was de terugkeer met het hitteschild. Dat is het meest cruciale moment van een ruimtevlucht. Je komt met een enorme snelheid terug. Dit hitteschild was nieuw en moest dus getest worden. Er werden elf parachutes gebruikt en die moesten het allemaal doen. Wat dat betreft was het een groot succes. Er waren een paar kleine foutjes. Wat storingen in apparatuur, maar niet ernstig. Voor de rest liep het perfect.”

Belang van maanmissies

”Je wilt de geologie bekijken. Op de maan is geen wind en water, dus je kan heel goed de hele geschiedenis van het zonnestelsel uit dat soort informatie halen”, vertelt Kuipers over waarom maanmissies belangrijk zijn. ”Ook is de maan een proeftuin. Als je apparatuur op de maan werkt, met grote temperatuurverschillen, met straling, met micro-meteorieten, scherpe grond, dan kun je daarmee ook naar Mars. Want Mars is een stuk verder, dan kun je niet even teruggaan als het misgaat.”

”Je kan er ook prachtige telescopen neerzetten. Misschien in de toekomst zelfs wel mijnbouw. We kunnen die maan misschien voor energie en delfstoffen gaan gebruiken. Daarom zijn zoveel landen en commerciële bedrijven geïnteresseerd.”

Kijk hier het hele gesprek met André Kuipers en Kelly Klingenberg terug.

Vergelijkbare artikelen