Maarten van Ooijen wil overgewicht bij kinderen aanpakken

Een op de zes kinderen is te zwaar. Maarten van Ooijen wil daarom werken aan een gezondere leefomgeving voor de jeugd. Met een nieuw plan wil de staatssecretaris gemeenten de mogelijkheid geven om snackbars en fastfoodrestaurants nabij scholen te weren. Een goed idee? 

Het kabinet wil nieuwe fastfoodketens weren rond scholen of in ‘fastfooddichte’ wijken. De staatssecretaris wil zo de strijd aan gaan met overgewicht onder kinderen en gemeenten de mogelijkheid geven een nieuwe snackbar te weigeren. Maar willen gemeentes dat ook? “Gemeenten hebben daar nadrukkelijk om gevraagd. Toen ik beëdigd werd, hebben ze gezegd dat dit echt moest komen, want het aantal fastfoodketens groeit enorm.”

Geen verbod

Het gaat dus niet om een verbod voor snackbars nabij scholen, maar alleen nieuwe snackbarren zijn straks misschien niet meer welkom. “Het gaat nog even duren, maar het plan is geslaagd als we de enorme groei van de afgelopen jaren zien afzwakken. Laten we blij zijn als het het een beetje blijft zoals het nu is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen