“Ik ben achtervolgd door drones en beschoten door mortieren”

Wekenlang was oorlogsfotograaf Eddy van Wessel in Oekraïne. Hij maakte de oorlog mee aan het front, hoorde heftige verhalen en maakte indrukwekkende foto’s. Nu is hij terug en doet in Op1 zijn verhaal.

Net terug uit Oekraïne kan Eddy van Wessel vertellen hoe het land er op dit moment uitziet. Volgens de fotograaf wordt het met de dag gevaarlijker. “Er worden steeds meer manschappen ingezet en er worden steeds meer drones gebruikt, die zijn volkomen onvoorspelbaar en laten zodra het zicht het enigszins toestaat bommen vallen.”

Beschoten met drones

Met die drones kreeg Van Wessel zelf ook te maken toen hij zich in het frontgebied bevond. “Ik ben letterlijk achtervolgd door een drone en daardoor beschoten met mortieren.” Dat was niet omdat ze dachten dat hij een Rus was. Volgens de fotograaf was hij in een gebied waar iedereen als vijand wordt gezien. “Dat is hoe het er op dit moment aan toe gaat.”

Waar de stemming in de stad Cherson na de bevrijding nog feestelijk was, is dat inmiddels weer omgeslagen. “De stad is heel snel omgebouwd tot frontlinie. De Russen zijn teruggekomen naar de rivier en bestoken de stad vanaf daar lukraak op civiele doelen. Mensen sterven daar echt in groten getale op dit moment.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen