”Tien jaar na dood grensrechter Nieuwenhuizen niets veranderd aan agressie in amateurvoetbal”

In december 2012 werd grensrechter Richard Nieuwenhuizen van voetbalclub Buitenboys doodgeslagen na een voetbalwedstrijd. Zijn dood was voor de KNVB het startsein voor een actie tegen geweld in het amateurvoetbal. Toch is er tien jaar later vrijwel niets veranderd volgens Buitenboys-voorzitter Richard Langeveld. Hij schuift aan bij Op1.

Voorzitter Langeveld was er tien jaar geleden bij toen zijn grensrechter Richard Nieuwenhuizen na een jeugdwedstrijd gemolesteerd werd, met dodelijke afloop. ”Ik stond langs de hekken, achter Richard. Je zag eigenlijk al tijdens de wedstrijd dat de sfeer grimmig werd. Er was wat onenigheid tussen Richard en de jeugdspelers van Nieuw-Sloten.”

”Uiteindelijk hebben ze elkaar na de wedstrijd bezocht op het veld. En daar ontstond in een split-second deze gewelddadige daad. Hij werd op de grond gegooid en heeft een aantal schoppen gekregen.”

Langeveld zegt nog vaak na te denken over hoe het nou zo mis heeft kunnen gaan. ”Ook omdat ik zelf regelmatig fluit en vlag. Je ziet dat hier emoties de overhand nemen. Ook bij Richard, die liet zich ook wel ontlokken om toch naar die jongens toe te gaan na afloop. Ze zaten elkaar echt uit te lokken. Ik heb langs de kant gestaan en nog gedacht of ik die vlag moest overnemen om even de angel eruit te halen. Dat gebeurt eigenlijk nooit, maar achteraf denk je dat dat een goede optie was geweest. Maar je gaat er op dat moment niet vanuit dat zoiets gebeurt.”

Niets veranderd

Er is in tien jaar tijd eigenlijk nog niets veranderd, vertelt Richard Langeveld. ”Het enige wat je ziet is dat er veel meer agressie is bij jongens dan bij het vrouwenvoetbal. In aantal spelers zie je een enorme toename bij de dames, dat kan wel verklaren dat ernstige geweldplegingen iets af zullen gaan nemen.”

Langeveld staat zelf ook regelmatig als scheidsrechter op het veld. ”Ik fluit voornamelijk seniorenmannen en de oudere jeugd. Daar is echt niks veranderd in de emoties van spelers. Hoe ze tegen je doen en hoe ze met je omgaan. Uiteindelijk zie je dat je gewoon een afspiegeling bent van de maatschappij.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Richard Langeveld terug.

Vergelijkbare artikelen