Moeten de belastingen omhoog?

Moeten de belastingen omhoog, als de overheid alsmaar groter wordt? Onvermijdelijk, volgens ING-hoofdeconoom Marieke Blom. VVD-Kamerlid Eelco Heinen vindt dat we eerst maar eens naar de uitgaven moeten kijken, voordat we spreken over belastingverhoging. 

Moeten de belastingen omhoog als de overheid alleen maar groter wordt? Marieke Blom maakte een analyse over hoe het ging met de overheid en kwam tot die conclusie dat de overheid alleen maar meer mensen aanneemt. “Rijk, gemeente, politie, maar ook zorg. Eigenlijk steeds meer dingen die we willen doen voor het collectief. Als je dat wilt, zul je daar een prijs voor moeten betalen.” Blom benadrukt wel dat het een politieke afweging is. “Alleen als je het wilt, moet je er hogere belastingen voor betalen.”

Belastingknop

Eelco Heinen is het niet met de econoom eens. Het Kamerlid denkt dat er eerst naar andere opties gekeken moet worden. “Het geld rolt over de plank in Den Haag. Het gaat er echt met miljarden uit. Dat kan op zich nu ook. We hebben een lage staatsschuld, lage tekorten, dus konden we alle steunpakketten optuigen. Maar als we daarmee doorgaan, moet je moeilijke keuzes gaan maken. Dan denk ik: als je meer geld gaat uitgeven, moet je ook kijken waar je minder kan uitgeven. Ga dan niet gelijk aan die belastingknop draaien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Op dit moment heeft de Nederlandse overheid diepe zakken, maar dat blijft niet eeuwig zo, vertelt Heijnen. “Ik denk niet dat je structureel met de steunpakketten door kan gaan. En als je dat wel doet, kan het niet zo zijn dat de belastingen maar gewoon verhoogd worden. De overheid geeft nu 400 miljard per jaar uit. Ik kan me niet voorstellen dat in die 400 miljard geen potje zit waar je een beetje kan besparen.”

Geld over

Maar waar moet het dan minder? “Afgelopen weken zag je dat er heel veel geld over was. Dan kwamen ministers en staatssecretarissen naar Kamerleden toe en die zeggen: ‘goh er is geld over. Hoe zullen we dat uitgeven?’ Ik denk dat je niet moet uitgeven, maar moet teruggeven”, besluit Heijnen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen