Piet Adema: ”We kijken naar schadevergoeding voor PAS-melders”

Twee maanden geleden begon Piet Adema als Landbouwminister. Hij moest doen wat zijn voorganger Henk Staghouwer niet lukte: boeren weer perspectief bieden in stikstofcrisis. Hoe gaat dat twee maanden later? Hij vertelt erover in Op1.

PAS-melders

Het plein voor het provinciehuis van Zwolle stond gisteren opnieuw vol met woedende boeren. Er werd geprotesteerd tegen het opleggen van dwangsommen aan de zogeheten PAS-melders. ”Ik snap de wanhoop van de boeren, en zeker in dit geval”, zegt minister Adema. ”Het gaat hier om boeren die eigenlijk recht hadden op een vergunning. En opeens zette de rechter een streep door het systeem van PAS (Programma Aanpak Stikstof), en hebben ze de vergunning niet meer en zijn ze eigenlijk illegaal.”

De provincie moet daarom dwangsommen opleggen, terwijl ze daar eigenlijk helemaal geen zin in hebben. Adema vertelt dat de boeren op de overheid mogen rekenen en dat er aan een oplossing gewerkt wordt. Op welke termijn het opgelost is, daar geeft de minister geen duidelijkheid over. ”We gaan kijken of we bijvoorbeeld een schadevergoeding kunnen geven. Maar dat moet nog worden uitgewerkt.”

”We hebben aangekondigd dat we piekbelasters willen uitkopen. Een belangrijke reden daarvoor is dat we de PAS-melders dan kunnen legaliseren. Dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de horizon in zicht is. En met het zicht van die horizon krijgen die mensen nu een dwangsom opgelegd. Dat maakt het zo wrang. Dus ik begrijp dat de boeren hier erg gefrustreerd over zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Landbouwakkoord

Minister Adema verwacht niet dat er een landbouwakkoord is voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar in maart. ”Ik denk dat dit de kans is voor de agrarische sector om met de overheid aan tafel te komen en ook mee te praten en te werken aan een eigen toekomst. Dat willen de boeren ook graag, en die kans wordt ze nu geboden. En ik zou zeggen: pak die kans. Want als het niet lukt, dan zullen wij als kabinet de knopen moeten doorhakken.”

”Er zijn ook al veel boeren die al op een hele mooie manier bezig zijn. Dat zijn niet alleen biologische boeren maar ook boeren die kringloop op een mooie manier op hun bedrijf gesloten hebben. Dat zijn de voorlopers. Laat dat ook de voorbeelden zijn voor de agrarische sector om samen te bouwen aan die toekomst.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Piet Adema terug. 

Vergelijkbare artikelen