Stephen Emmer: “Oordopjes volstaan niet meer”

Het aantal mensen met tinnitus neemt enorm toe. Daarom wil de Gezondheidsraad onder andere dat de volumeknop omlaag gaat bij concerten en clubs. Maar dat advies gaat nog lang niet ver genoeg vindt componist Stephen Emmer, die al tien jaar oorsuizen heeft. 

Muziek moet zachter. Niet alleen bij concerten, maar ook in de kroeg, de discotheek en op festivals. Volgens de gezondheidsraad is het risico op gehoorschade bij jongeren op dit moment veel te groot, iets waar componist Stephen Emmer het roerend mee eens is. “Het verschenen rapport praat over zelfregulering door partijen, zoals zaalhouders. Maar dat vind ik iets te makkelijk. Ik vind dat de overheid een veel meer sturende rol op zich moet gaan nemen.”

Een miljard potentiële slachtoffers

Volgens de componist komen we er niet met een paar praktische richtlijnen, daar zijn de problemen simpelweg te groot voor. “De getallen liegen er niet om. Wereldwijd zijn er een miljard potentiële slachtoffers. Dan volstaan oordopjes niet meer.” Emmer schrikt ervan dat steeds meer jongeren met gehoorproblemen rondlopen. “Vroeger was het echt een oude mensen ziekte, maar tegenwoordig zitten ook al 12- en 13-jarigen in de wachtkamer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen