”Spelers Iran gedwongen door regime om volkslied mee te zingen”

Een bijzondere voetbaldag vandaag: Nederland kan zich revancheren na het gelijke spel tegen Ecuador. En Amerika en Iran, de twee landen die al jaren op gespannen voet met elkaar leven, nemen het tegen elkaar op. In Op1 blikken we met sportjournalist Suse van Kleef, voormalig Iranees international Reza Ghoochannejhad en Amerikakenner Raymond Mens vooruit.

”Er hebben twintig miljoen Amerikanen naar Amerika-Engeland gekeken. Daar zijn ze redelijk tevreden mee. Maar als er een American football-wedstrijd wordt uitgezonden dan zijn dat zo’n vijftig of zestig miljoen kijkers. Naar de Super Bowl kijken meer dan honderd miljoen Amerikanen. Dus voetbal blijft in Amerika een kleine sport”, zegt Raymond Mens. ”Maar het duel met Engeland leefde wel en over het duel met Iran wordt heel veel gesproken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Regime dwingt spelers

De spelers van Iran maakten een statement door bij de eerste wedstrijd het volkslied niet mee te zingen. Bij de tweede wedstrijd werd er wel meegezongen, al leek dat niet van harte te gaan. Voormalig Iranees international Reza Ghoochannejhad weet wat er veranderde. ”Ik heb met bronnen binnen de selectie gesproken. Na de eerste wedstrijd is het regime heel erg geschrokken. Uiteindelijk zijn ze het hotel binnen geweest, en hebben ze tegen de selectie gezegd dat ze de volgende wedstrijd mee gaan zingen en dat er geen andere gebaren of statements gemaakt worden. Anders komen ze vast te zitten zodra ze terug zijn in Iran.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen