Lucille Werner: ”Schaf kijkcijfers bij publieke omroep af”

De NPO ligt onder een vergrootglas, sinds de onthullingen bij DWDD. De Tweede Kamer heeft vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het onderzoek en wil onder andere af van de tijdelijke contracten. Zo blijkt uit het mediadebat van vandaag, waar over de toekomst van de publieke omroep werd gediscussieerd. CDA-Kamerlid Lucille Werner, politiek verslaggever Thomas van Groningen en mediadeskundige Tina Nijkamp schuiven aan bij Op1.

Kijkcijfers afschaffen

Lucille Werner vindt dat de NPO te veel zeggenschap heeft gekregen. ”De zeggenschap moet echt terug naar de pluriforme omroepverenigingen. Zo is het bestel ook samengesteld en zo moet het zijn.” Ook pleit de oud-presentatrice van Lingo ervoor om kijkcijfers bij de publieke omroep af te schaffen. ”Die gejaagdheid die we hebben, dat we heel erg naar die kijkcijfers en marktaandelen kijken. Ik snap dat de commerciële omroep dat doet. Maar waarom zou je niet veel meer op die waardering van de publieke omroep zitten?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tijdelijke contracten

Ook moet er een stop komen op de vele tijdelijke contracten bij de NPO, vindt CDA-Kamerlid Werner. ”Op het moment dat je zeggenschap geeft aan de omroepverenigingen dan is het veel makkelijker om intern mensen aan je te binden. Want dan kun je mensen aan je binden als een programma bijvoorbeeld twee televisieseizoenen loopt. Nu kan een programma zomaar ineens verdwijnen, en dan staan zomaar ineens mensen op straat. Dat zou natuurlijk nooit zo moeten zijn.”

Mediadebat

Gisteren vond het mediadebat over de begroting van de NPO voor volgend jaar plaats. Een debat dat al op de planning stond, maar nog een extra lading kreeg na de berichten van grensoverschrijdend gedrag bij DWDD. ”Dat nieuws heeft ervoor gezorgd dat de NPO er bij politieke partijen in Den Haag weer wat slechter op staat”, zegt Thomas van Groningen. ”Dat helpt natuurlijk niet als je het over de centjes van volgend jaar moet gaan hebben.”

Kijk hier het hele gesprek met Lucille Werner, Thomas van Groningen en Tina Nijkamp terug.

Vergelijkbare artikelen