“Peking is een vesting”

Een historische reeks protesten zet zich voort in China. Inwoners zijn helemaal klaar met het zerocovidbeleid en gaan dagen achter elkaar de straat op. De regering houdt zich ondertussen van de domme en doet alsof er niks aan de hand is. Hoe lang gaat dit nog goed? Oud-correspondent Bettine Vriesekoop en viroloog Marion Koopmans vertellen.

Het zijn de grootste protesten tegen de staat sinds 1989: in minstens tien steden gingen morrende Chinezen de straat op om zich te beklagen over het radicale zero covid beleid van de regering. “In 1989 gingen heel veel studenten de straat op en die kregen veel steun van de rest van de bevolking. Nu zie je ook veel studenten die op campussen demonstreren en dat verspreidt zich over alle geledingen van de maatschappij”, vertelt oud-correspondent Bettine Vriesekoop.

Peking is een vesting

Volgens Vriesekoop is het schrijnend dat dit probleem zich al drie jaar voordoet. “Mensen trekken het gewoon niet meer. Je kunt de straat niet op of je wordt weer getest of er gaat weer een piepje af. Je moet overal je telefoon laten zien. Peking is een vesting. Er is geen leven en er is geen economie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoe lang blijft China dan nog doorgaan met dit beleid en is het nog houdbaar? “Aanvankelijk hebben ze hier natuurlijk erg veel succes mee gehad”, vertelt Marion Koopmans. “Wat nu speelt, is dat we met omikron zitten en die geeft minder ernstige klachten dan zijn voorgangers. Maar in een land waar weinig natuurlijke immuniteit is, kan een grote golf echt veel problemen opleveren. Ze zitten in een heel ongunstige uitgangssituatie als dit nu – bijvoorbeeld vanwege de protesten – echt los gaat. Ze hebben de tijd niet genomen voor een gunstige exit-strategie.”

Gezichtsverlies

Volgens Koopmans is deze strategie niet meer houdbaar, ook als je kijkt naar de manier waarop covid nu de wereld rond circuleert. “Dat is gezichtsverlies. Hier hebben we op lagere leeftijd mensen die zich minder laten vaccineren. In China zijn het juist meer de ouderen.” Bettine Vriesekoop: “twintig procent van de Chinezen is gepensioneerd en Chinezen zijn als het gaat om gezondheid gewoon heel gevoelig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen