“Duizenden gezinnen zitten al drieënhalf jaar in onzekerheid”

Kabinet wil bedrijven desnoods dwingen te sluiten om stikstofdoelen te halen, blijkt uit de langverwachte stikstofplannen. Plannen die nog steeds te weinig duidelijkheid bieden, stelt Agractie-voorman Bart Kemp. Wat ontbreekt er? Hij schoof met D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en LTO-bestuurder regio Noord Trienke Elshof aan bij Op1.

Vrijwilligheid met een stok achter de deur. Zo kun je de plannen van stikstofminister Christianne van der Wal om uit de crisis te komen, samenvatten. Ze presenteerde ze vandaag. 2000 tot 3000 piekbelasters worden verleid zich uit te laten kopen voor eind 2023. Als dat niet lukt, kunnen ze gedwongen worden.

“Duizenden gezinnen zitten al drieënhalf jaar in onzekerheid”, vertelt een geëmotioneerde Bart Kemp. “Ik kan er niet tegen. De rechtvaardigheid is mijn drive. Ik wil gewoon eerlijk en veilig voedsel produceren. En dat willen al die boeren. We hebben recht op een eerlijke boterham daarvoor.”

“Jullie hebben recht op die doorrekening”, reageert De Groot. Volgens de D66-Kamerlid wordt die duidelijkheid nu niet gegeven. “Daarom komt het kabinet nu ook met een verplichtend verhaal. Wat echt hard ingrijpt om ruimte te maken voor de PAS-melders.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bart Kemp, Tjeerd de Groot en Trienke Elshof terug.

Vergelijkbare artikelen