“De Iraanse spelers zongen mee onder dwang”

Is politiek en voetbal te scheiden? Louis van Gaal probeert het wel: er mag niks in de weg staan om wereldkampioen te worden. Huilende Iraniërs lieten vandaag echter iets heel anders zien. In Op1 bespreken we, samen met sportjournalisten Barbara Barend en Wouter Bouwman de emoties op de tribune, de wedstrijd van vanavond en de rol van spelersvrouwen.

Het was niet alleen de dag van het gelijkspel van Oranje, maar ook van de winst van Iran. Het land, waar al maanden hevige protesten zijn, won vrijdag met 0-2 van Wales. In tegenstelling tot de eerste wedstrijd zongen de Iraanse spelers nu wel mee met het volkslied. Onder dwang, wist Barbara Barend.

“Dit was onder zware dwang. Ze worden heel erg bedreigd, ze moesten meezingen”, vertelt Barbara. Ze heeft met diverse mensen contact gehad. Niet alleen worden ze zelf bedreigd, ook hun familie staat onder druk. “Ze moeten Iran vertegenwoordigen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen