Middendorp: ”Uitspraak rechter over bombardement met burgerdoden Afghanistan opmerkelijk”

Gisteren werd Kiev weer getroffen door zware bombardementen. Delen van Oekraïne zitten inmiddels zonder water en stroom. Na de NAVO bestempelde het Europees Parlement Rusland vandaag tot terroristische staat. Wat is de betekenis van die uitspraak? Daarover praten we in Op1 met oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp.

Bevolking uitputten

Oekraïne balanceerde gisteravond op het randje van een totale black-out: nergens meer stroom. ”Het is gruwelijk dat de doelen worden verlegd”, zegt Tom Middendorp. ”Op het begin waren het in ieder geval nog pogingen om militaire doelen uit te schakelen. Maar nu zie je dat de strategie van de Russen zich heeft verbreed.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

”Het grondgevecht beperkt zich tot de Donbas, maar de rest van Oekraïne wordt nu een doelwit, met name om het economisch te ontwrichten en de bevolking te beïnvloeden. Ervoor zorgen dat in de winter iedereen zonder stroom en warmte zit, dat is een oprechte strategie om ze uit te putten en de weerstand te breken in de bevolking. En misschien hopen ze er ook op dat er migratiestromen op gang komen naar Europa, zodat het draagvlak in Europa afneemt. Maar tot nu toe hebben al die tactieken alleen maar een averechts effect gehad.”

Burgerdoden in Afghanistan

De rechter oordeelde gisteren dat Nederland fout zat bij een bombardement met burgerdoden in Afghanistan in 2007. Tom Middendorp is als commandant werkzaam geweest in Afghanistan en zegt het een opmerkelijke uitspraak te vinden. ”Het is voor een rechter lastig om te beoordelen want hij moet het alleen op juridische gronden toetsen. Maar we moeten ons goed realiseren dat militairen geen doorgewinterde advocaten en juristen zijn die een honderd procent juridische afweging kunnen maken voordat ze een kogel schieten. Ze moeten snel beslissen onder een hoop tijdsdruk en stress. Dat soort context moet je wel meewegen. De afwegingen zijn niet altijd zwart-wit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tom Middendorp terug.

Vergelijkbare artikelen