Gerdi Verbeet en Frits Spits over het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Przewalskipaard, fierljeppen of balalaikaspeelster. Komende zaterdag kunnen deze en andere onmogelijke woorden zomaar de revue passeren als het weer tijd is voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Gerdi Verbeet en Frits Spits nemen het dictee bij prominenten en taalliefhebbers af en vertellen bij Op1 hoe goed ze zelf in spelling zijn.

Waarom is correct spellen eigenlijk zo belangrijk? ”We hebben met elkaar een taal, en het is hoffelijk en respectvol naar elkaar dat je je best doet om dat zo goed mogelijk te doen”, zegt Gerdi Verbeet. ”In het verkeer hebben we ook regels”, vult Frits Spits aan. ”Als we ons daar niet aan houden botsen we voortdurend op elkaar. Dat is in de taal net zo. Als je niet goed spelt, dan leidt dat af van de inhoud. En het gaat uiteindelijk om wat je wilt vertellen. Als je struikelt over de fouten in een tekst, dat is lastig. Taal en spelling, dat zijn de kleren van de taal. Je moet zorgen dat dat er een beetje redelijk uitziet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Frits Spits en Gerdi Verbeet terug. 

Vergelijkbare artikelen