Voetballer Gino van Kessel was gokverslaafd: “Alles wat overbleef is weggegaan”

Nu de WK-koorts toeneemt, doen gokbedrijven er alles aan om fans naar hun website te krijgen. Een gevaarlijke trigger, denkt juriste Marjan Olfers. Fred Teeven, die als politicus aan de basis stond van de legalisatie, is ervan overtuigd dat iedereen een eigen keuze en verantwoordelijkheid heeft. Zij bespreken dit met oud-voetballer Gino van Kessel, die weet wat het is om gokverslaafd te zijn.

Sinds online gokken legaal is draaien digitale casino’s als een dolle. Fred Teeven, oud politicus, was verantwoordelijk voor de implementatie van deze wet. Hij beargumenteert dat de wet ervoor heeft gezorgd dat de problemen rondom online gokken zoals verslaving zichtbaar worden. “Wat er eigenlijk gebeurt is met die inwerkingtreding van die wet: er is licht aangegaan in een hele grote zaal waar altijd al spelers zaten die gokken.” Teeven stelt dat de problemen dus alleen zichtbaar zijn geworden, maar niet zo zeer groter zijn geworden door de legalisering.

Marjan Olfers is het hier niet mee eens. Volgens haar worden de problemen wel degelijk groter, doordat het online gokken wordt genormaliseerd. “We zien ook in alle markten waar het gelegaliseerd is, dat het aantal gokkers is toegenomen. Daarmee zijn ook het aantal verslaafden aan het toenemen.” Gino van Kessel, die jarenlang gokverslaafd was, herkent deze zorgen. “Nu dat het Nederland wordt genormaliseerd, is het een stuk makkelijker om hierin te rollen.”

Keerzijde van gokreclames

Na de legalisatie kwamen er steeds meer gokreclames op televisie. Volgens Teeven was dit ook zeker de bedoeling. “Als je in Nederland zicht wil krijgen op die verslaving, dan moeten de mensen die willen spelen naar het gereguleerde aanbod. Daarvoor moet je reclame maken.” Marjan Olfers ziet juist de keerzijden van deze reclames, dit zijn volgens haar namelijk ontzettende triggers voor gokverslaafden. Maar wat helpt dan wel bij de problemen rondom online gokken? “Voor mij had het geholpen dat het niet zo normaal was”, aldus van Kessel.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen