“Een gezin mag problemen hebben”

Zeker tachtigduizend kinderen in Nederland groeien op in probleemgezinnen. Maar wat voor gezinnen zijn dit en waar gaat het fout? Documentairemaakster Sahar Meradji volgde voor haar serie ‘Verloren kinderen’ probleemgezinnen over hun onmacht én hun liefde. Ze vertelt erover bij Op1 samen met Merel en Gerson, die zo’n gezin vormen.

Wat maakt een probleemgezin een probleemgezin? Documentairemaakster Sahar Meradji ging in haar serie Verloren Kinderen op zoek naar het antwoord op juist die vraag. “Ik wilde heel graag weten welk mechanisme ervoor zorgt dat gezinnen zoveel problemen hebben en wat er dan voor zorgt dat ze deze problemen jaar in jaar uit vast blijven houden.”

Definitie

“Probleemgezinnen zijn gezinnen met complexe, meervoudige financiële, sociale of maatschappelijke problemen”, vertelt Meradji. “Het kan echt van van alles zijn.” Het woord probleemgezin klinkt volgens de maakster heel heftig, maar dat is niet altijd nodig. “Ik hoop dat deze serie de definitie van het woord verandert. Ik vind het niet per se een negatief woord. Een gezin mag problemen hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen