Nabestaanden over MH17-proces: “Er is recht gesproken”

Ruim acht jaar nadat vlucht MH17 met daarin 298 inzittenden, waaronder 196 Nederlanders, uit de lucht geschoten werd boven Oost-Oekraïne, sprak de rechter vandaag het vonnis uit tegen vier verdachten; drie keer levenslang en eenmaal vrijspraak. Voelt dit als gerechtigheid? We praten erover met nabestaanden Piet Ploeg en Evert van Zijtveld en met docent internationaal strafrecht Marieke de Hoon.

Drie keer levenslang en een keer vrijspraak. De rechter deelde zware straffen uit in het MH17  proces. Voor de nabestaanden gerechtigheid en meer dan dat, vertelt Piet Ploeg. “De veroordeling is meer dan die van deze drie mensen. De rechtbank heeft duidelijke taal gesproken over de betrokkenheid van de Russische staat. Het is voor ons denk ik bijna net zo belangrijk om te weten in hoeverre Rusland betrokken was. Dat is wat mij betreft niet alleen een strafrechtelijk feit, maar ook een politiek feit.”

“Het gaat niet alleen maar om ons als nabestaanden”, gaat Ploeg verder. “Hoe ga je in de toekomst om met het veiliger maken van ons luchtruim. Het kan niet zo zijn dat een land dat betrokken is bij een aanslag met zoveel doden, ermee wegkomt. Daar draagt deze uitspraak ook aan bij.”

Recht gesproken

Na de ramp met het vliegtuig beloofde premier Rutte dat de daders zwaar gestraft zouden worden. Is met deze uitspraak dat doel bereikt? “De straf is terecht, de vrijspraak geeft aan dat er een goed gebalanceerd vonnis is geweest door de rechtbank en de rol van Rusland is besproken. Er is recht gesproken en dat is precies wat wij wilden. We weten dat de mensen hun straf waarschijnlijk niet zullen ondergaan omdat ze onder bescherming van de Russische staat leven. Dat weten we al jaren, maar het belangrijkst is dat een onafhankelijke Nederlandse rechter deze uitspraak heeft gedaan”, aldus Piet Ploeg.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Waarom?

Het enige wat volgens de nabestaanden nog ontbreekt, is de reden waarom de raket op die bewuste dag werd afgevuurd. “Wij willen gewoon weten waarom die gasten de knop hebben ingedrukt. De enige die daar echt antwoord op kunnen geven, zijn de leden van de crew van het raketsysteem. Zij zijn de enige die kunnen vertellen waarom. Dat is tot nu toe onbekend. Dat men dat systeem daar had om een vliegtuig neer te halen, weten we, maar waarom dit vliegtuig? Dat weten we nog niet”, besluit Ploeg.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen