”Laat aan elke vergadertafel een stoel leeg voor de ongeborenen”

Jan Terlouw vierde deze week zijn 91ste verjaardag. Ter ere van dat jubileum komt de schrijver met het boek ‘Wankele Wereld’, waarin hij zijn zorgen uit over het klimaat en oproept tot echte inzet voor duurzaamheid. Wat moet er volgens Terlouw gebeuren? Hij vertelt erover bij Op1. 

Stoel voor de ongeborenen

Jan Terlouw pleit ervoor om aan elke vergadertafel een stoel leeg te laten. ”Ondernemingen die besluiten nemen horen de belangen van de ongeborenen mee te nemen. En om daaraan te denken kun je een toekomststoel, een lege stoel, neerzetten. Daar zitten de nog ongeborenen. Denk ook aan hun belangen als je een besluit neemt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Politiek doet niet genoeg

Wanneer jongeren aan Jan Terlouw vragen wat ze kunnen doen voor het klimaat, adviseert hij ze om van alles een beetje minder te doen, zoals het eten van vlees en vliegen. Maar hij doet ook een oproep om de politiek te steunen. ”De politiek moet het uiteindelijk doen.” Toch doet de politiek momenteel nog niet genoeg volgens de voormalig vicepremier. ”Nog overal, ook in Nederland, steunt de politiek voor honderden miljarden euro’s en dollars de fossiele industrie. Dat vind ik niet te geloven als je ziet wat voor gevolgen het heeft wereldwijd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Klimaatactivisten

Terlouw is blij met de aandacht die klimaatactivisten genereren. ”Zolang ze schilderijen niet vernietigen en alleen besmeuren. We zien overal veel problemen langskomen, maar het milieuprobleem is het allergrootste probleem wat we hebben. De biodiversiteit gaat zo hard achteruit. De insecten en vogels verdwijnen. Soorten verdwijnen op het ogenblik honderd tot duizendmaal zo snel als dat nieuwe ontstaan. Het is het grootste probleem waar de mensheid ooit voor gestaan heeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jan Terlouw terug.

Vergelijkbare artikelen