Steeds vaker krijgen ouders hun kinderen niet meer geplaatst bij de kinderopvang

Een noodkreet dinsdag van wanhopige ouders in de Tweede Kamer. Steeds vaker krijgen ze hun kinderen niet meer geplaatst bij de kinderopvang. Uitgerekend nu wil het kabinet de opvang nagenoeg gratis gaan maken. Is dat wel een goed idee? We praten erover met SGP-Kamerlid Chris Stoffer, GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug, Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang en Marjet Winsemius van de Stichting voor Werkende Ouders.

Vanaf 2025 moet de kinderopvang in Nederland gratis worden. Althans, dat is de wens van het kabinet. En dat terwijl de kinderopvang nu al aan alle kanten piept en kraakt. “Samen met het FNV hebben wij een oproep gedaan onder ouders om een soort van hartenkreet te geven”, vertelt Marjet Winsemius. “Wat betekent de opvang voor jou en je kind? Maar ook wat het personeelstekort en de gevolgen daarvan betekenen voor je.”

Minder werken

Uit een peiling van de Stichting voor Werkende Ouders blijkt dat 71 procent van de ouders al last heeft ondervonden van het personeelstekort. “28 procent van de ouders heeft door het tekort zelfs andere beslissingen moeten nemen. Dan zetten ze meer de opa’s en oma’s in of ze nemen ouderschapsverlof op.” Maar dat zijn niet de enige oplossingen. “Maar soms ook minder werken. Wat je ziet is dat we na corona, waar we veel met de kinderen thuis hebben gezeten, nu weer heel veel thuis zitten.”

Het vervelende van het personeelstekort is volgens Marjet dat mensen de avond van te voren horen dat er geen opvang is. “Dan moet ik als ouders naar mijn werkgever zeggen dat ik niet kan, omdat er niemand is om voor mijn kinderen te zorgen. Dat was incidenteel. We zien nu dat het structureel is geworden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Chris Stoffer, Senna Maatoug, Emmeline Bijlsma en Marjet Winsemius over de kinderopvang terug.

Vergelijkbare artikelen