“Heroin chic is geen jas die je aan en uit kunt doen”

Graatmager, met ingevallen wangen en een bleke huid op de catwalk lopen. Vogue NL-hoofdredacteur Yeliz Çiçek, en Olcay Gulsen zien de dunne modellen terugkomen en ze maken zich zorgen om de nieuwe ‘heroin chic-look’. Vivian Hoorn merkte dat dit ‘ideaalbeeld’ haar alleen maar ongelukkiger maakte.

In de mode komt altijd alles terug, zo ook de merkwaardige gewoonte om meisjes met ondergewicht de catwalk op te jagen. Heroine chic, zoals de trend heet, is een enorm slecht idee volgens Vivian Hoorn. “Ik hoopte bij de shows veel diversiteit te zien, maar eigenlijk was het weer een paar stappen terug.” Hoorn kon er niet bij dat modellen weer graatmager de catwalk op werden gestuurd. “Waarom wordt er een lichaam-trend in de markt gezet? Het is geen jas die je aan en uit kunt doen.”

Niks geleerd

“Kate Moss was de eerste die heroine chic werd genoemd tijdens haar Calvin Klein reclames”, vertelt Olcay Gulsen, die niet geheel verbaasd is dat de trend een comeback maakt. “Dat we vrouwen als rolmodellen neerzetten en hun uiterlijk daarbij bepalend vinden, is natuurlijk net zo oud als de mensheid. Ik vind het pijnlijk dat het zo is. Je zou zeggen dat we de afgelopen tien jaar geleerd hebben van alle inclusiviteit en body positivity, maar nee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen