Diederik Gommers over de grenzen van ons zorgsysteem

De grenzen van ons zorgsysteem zijn bereikt, waarschuwt zorgverzekeraar CZ. Komen we straks in een scenario dat er keuzes gemaakt moeten worden tussen wie wel en wie geen zorg krijgt? We bespreken het met intensivist Diederik Gommers.

”Wat je ziet is dat je met de huidige mensen meer zorg moet gaan leveren voor hetzelfde bedrag”, zegt Diederik Gommers. ”En dat kan dus niet. Dus moet je eigenlijk bij de poort zeggen dat we keuzes moeten gaan maken met elkaar. Wat is passende zorg? Welke zorg is effectief en heeft zin om daarmee door te gaan? Welke zorg gaan we niet meer doen? Die keuzes zijn heel belangrijk, maar die moet je echt met alle partners maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Preventie

Volgens Gommers is het belangrijk dat er ook meer ingezet gaat worden op preventie. ”We weten allemaal dat we te dik worden. We weten hoe belangrijk voeding en sporten is. Maar je moet het toch echt gaan doen. Nu wachten we eerst tot iemand ziek wordt. Dan gaan we behandelen en daar komen we nu achter dat we dat niet kunnen blijven betalen.”

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers terug.

Vergelijkbare artikelen