Mart Smeets en Kees Jansma hebben veel parallellen

Ze zijn dit jaar beiden 75 geworden. Een mooi moment voor tv-iconen Mart Smeets en Kees Jansma om de balans op te maken in het boek ‘Nabeschouwing’. Daarin komt van alles ter sprake, maar gaat het toch vooral erg veel over sport. Met het duo blikken we terug op een leven lang in de sportjournalistiek.

Ze zijn dit jaar beiden 75 geworden. Samen dus 150. Een mooi moment voor tv-iconen Mart Smeets en Kees Jansma om de balans op te maken in het boek ‘Nabeschouwing’. Een nabeschouwing van meer dan vijftig jaar in de sportjournalistiek.

Parallellen

“Kees ging met zijn vader naar dezelfde wielerwedstrijd als ik met mijn vader heenging”, vertelt Mart Smeets. “Dat wisten we toen natuurlijk niet van elkaar, maar dat kunnen we nu gewoon neerleggen naast elkaar.” En zo zijn er meer overeenkomsten zijn tussen de sportjournalisten. “Kees heeft Timoner zien rijden in het Olympisch Stadion. Die wedstrijd wel gesponsord door mijn vader. Hij gaf hem de ereprijs. Ik heb de foto’s er nog van.”

Smeets vraagt zich of hoe het mogelijk is dat hun paden na zestig jaar weer kruizen. “In de tien maanden die we afgelegd hebben met elkaar door te praten, door te schrijven, door te verbeteren, door te herlezen, blijkt dat we zoveel parallellen hebben.”

Geen vrienden

Pas na hun carrière hebben de twee tijd hun levenswegen naast elkaar te leggen. “Wij waren geen vrienden, wij waren goede collega’s”, vertelt Kees Jansma. ” Nu hebben we de tijd om na te beschouwen, te praten, te lachen en te huilen. Die tijd was er toen gewoon helemaal niet. Dat gunden we onszelf toen ook niet. Dat geldt voor mensen die ambitieus zijn en zichzelf over de kop hollen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier hoe Mart Smeets en Kees Jansma terugblikken op een leven lang sportjournalistiek.

Vergelijkbare artikelen