De VVD-fractie schaart zich toch achter de nieuwe asielwet

De VVD-fractie schaart zich toch achter de nieuwe asielwet. Na een “pittig overleg” met premier Rutte besluit de fractie de wet – die gemeenten moet dwingen om asielzoekers op te vangen – toch te steunen. Wat is er vandaag besproken met de premier? En wat zijn de gevolgen? We bespreken het in Op1 met VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans en politiek verslaggever Marleen de Rooy.

“Wij hebben duidelijk gemaakt dat er een grote ernst en urgentie is om de instroom omlaag te brengen.” VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans had lang bedenkingen tegen de asielplannen van het kabinet, maar na een bezoek van Mark Rutte zelf ging de fractie toch om. “Rutte heeft toegezegd dat prioriteit ligt bij het verminderen van de instroom van asielzoekers.”

Financiële prikkel

Na “een pittig gesprek” met VVD-leider Mark Rutte schaarde de Tweede Kamer-fractie van de VVD – de grootste regeringspartij – zich dinsdag tóch achter de nieuwe asielwet. Dat ging niet zonder slag of stoot, en een roerige achterban van de liberalen wacht. “Wat deze asielwet behelst is dat gemeenten nu een stuk achter de deur krijgen om een aantal asielzoekers op te vangen”, vertelt De Rooy.

Met de verplichting om asielzoekers op te vangen, wat deze wet mogelijk maakt, moet ervoor zorgen dat ze beter verspreid worden over het land. Bij de verplichting zit ook een financiële prikkel, zegt de politiek verslaggever. “Gemeenten krijgen 2500 euro per plek, als je als gemeente wat extra plekken reserveert.” Dat geld kan dan gebruikt worden om iets in de gemeente te betekenen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ruben Brekelmans en Marleen de Rooy over de nieuwe asielwet terug.

Vergelijkbare artikelen