“De democratie in Amerika staat op het spel”

Gaat Amerika nog verdeelder raken? Het was dinsdag verkiezingsdag. Een dag die door de rechtszaken van Trump en de bestorming van het Capitool tot flinke spanningen leidt. In Op1 het laatste nieuws over de midterms met oud-Amerikacorrespondent Charles Groenhuijsen en voormalig Tweede Kamerlid Mirjam Sterk, die de Capitoolbestorming van dichtbij meemaakte.

Mirjam Sterk heeft in Amerika gewoond. Ze was er zelfs bij toen mensen het Capitool bestormden in januari vorig jaar. “Ik beleef deze verkiezingen toch wel met enige spanning. Er staat ontzettend veel op het spel. Ik durf zelfs te zeggen dat de democratie wel op het spel staat.”

In Amerika zijn er nog veel Trump-aanhangers, ziet de voormalig Tweede Kamerlid. “Zij geloven gewoon dat de verkiezingen gestolen zijn. Zij vertrouwen het proces niet meer. De afgelopen twee jaar hebben zij geprobeerd om mensen op belangrijke plekken te krijgen. In elke stad heb je een kiesbureau, waar twee republikeinen en twee democraten zitten. Ze hebben veel van die republikeinen proberen te vervangen door Trump-aanhangers.” De verwachting is reëel dat zij zeggen dat er iets mis is gegaan, vertelt Sterk. “Je hoort al in Arizona dat er dingen niet goed gaan. Trump riep er gelijk al over dat het daar al begint.”

Joe Biden failliet

Amerika ging dinsdag naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen. Traditioneel verliest daar vaak de zittende president. Volgens Charles Groenhuijsen zou dat het failliet van Joe Biden betekenen. “Politiek kan hij echt niks meer. Het hangt er een beetje vanaf of het Huis van Afgevaardigden en de Senaat allebei republikeins zouden worden. Dan is het helemaal compleet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Charles Groenhuijsen en Mirjam Sterk over de tussentijdse verkiezingen in Amerika terug.

Vergelijkbare artikelen