Abdelkader Benali over zijn theatervoorstelling ‘Moeder en zoon’

Wat hebben Hillary Clinton, Oprah Winfrey en Abdelkader Benali met elkaar gemeen? Alle drie zijn ze bewonderaar van priester en wetenschapper Henri Nouwen en zijn bestseller ‘Eindelijk thuis’. Een boek dat hij schreef nadat hij oog in oog stond met Rembrandts schilderij ‘De thuiskomst van de verloren Zoon’. Abdelkader maakte een voorstelling over hoe Henri Nouwen en Rembrandt hem hielpen de band met zijn moeder te herstellen.

Kan een schilderij moeder en zoon dichterbij elkaar brengen? Abdelkader Benali reisde met zijn moeder naar Sint-Petersburg om daar een bezoek te brengen aan ‘De Thuiskomst van de verloren Zoon’ van Rembrandt, een schilderij dat gaat over gastvrijheid en thuiskomen. Tijdens de reis hoopt de schrijver de band met zijn moeder te verstevigen. En dat is gelukt vertelt de schrijver. “Dit schilderij raakt me, omdat het eigenlijk mijn familieopstelling is. Ik ben de oudste zoon, maar voel me de jongste zoon.”

Moeder Benali

“Ik neem mijn moeder mee naar dit schilderij om de band te versterken, maar ook om erachter te komen wat zij hiervan vindt”, vervolgt Benali. “Wat vindt zij van dit verhaal? Wat ziet ze? Ik heb het idee dat haar blik ook iets zegt over het thema thuiskomen.” En wat ziet Moeder Benali dan in de Rembrandt. “Ze vraagt zich af waar de vrouw is gebleven. Die staat er als een soort van toeschouwer, maar het zijn drie mannen bij elkaar. Volgens haar is een gezin sterk als alle componenten bij elkaar zijn en als de vrouw wegvalt is het huis gedoemd om in elkaar te storten”, aldus ‘een verloren zoon’.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen