Amerika gaat vandaag naar de stembus

In het verdeelde Amerika gaan miljoenen mensen naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen. Deze midterms zijn allesbepalend voor de komende twee jaar van president Joe Biden. Behouden de Democraten genoeg zetels in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat? We praten erover met Amerikadeskundigen Raymond Mens en Kirsten Verdel.

Vandaag gaan miljoenen Amerikanen naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen. Er wordt over een hoop zaken gestemd, maar het belangrijkste is de stemming voor het congres. Hoe staat president Biden erop? “Als president staat hij er slecht voor, maar of de democraten het dan ook slecht gaan doen, is nu even de vraag”, vertelt Amerikadeskundige Kirsten Verdel.

Senaat

“De senaat is waar het echt om gaat. Dat is waar iedereen naar gaat kijken”, gaat Verdel verder. “Iets meer dan dertig zetels zijn nu verkiesbaar. En daarvan zijn er tien heel erg spannend.” Op dit moment zijn die zetels netjes verdeeld tussen de republikeinen en democraten, maar het is zeer de vraag of dat na de verkiezingen nog steeds zo is. Verdel: “Als de democraten echt nog meters willen maken, moeten ze de meerderheid in de Senaat behouden.” Gaat dat ze dan lukken? Raymond Mens, ook Amerikakenner, heeft er een hard hoofd in. “Dat gaat niet gebeuren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de Amerikaanse verkiezingen terug.

Vergelijkbare artikelen