Frénk van der Linden en Noraly Beyer over gedenkwaardige interviews

Interviewer Frénk van der Linden vroeg in zijn nieuwe boek ‘In de spiegel’ 79 vakgenoten naar dat ene, beslissende interview. De gesprekken die Noraly Beyer hield met de nabestaanden van de Decembermoorden maakten diepe indruk op haar. Ze verwerkte zelfs haar eigen trauma door de gesprekken die ze voerde. 

Noraly Beyer was diep geraakt, nadat ze nabestaanden interviewde over de Decembermoorden. Iets waar ze zelf ook een emotionele band mee heeft. Toch maakte ze de keuze om de interviews te doen. “Ik wilde per se dat hun verhalen niet verloren zouden gaan, dat ze het niet voor zichzelf zouden houden en dat ze niet zouden zwelgen in hun eigen verdriet. Ik vond dat ze dat moesten delen met anderen”, aldus Beyer.

Het was voor Beyer van groot belang dat de verhalen die ze hoorde niet zullen worden vergeten. “Opdat we altijd zullen blijven strijden voor rechten, waarheid en rechtvaardigheid. Dat was mijn insteek. Ik wil dat de verhalen bewaard blijven en doorgegeven worden.”

Geloofwaardigheid

Maar is het wel mogelijk om journalistiek te bedrijven als je zelf zo emotioneel betrokken bent bij een verhaal? Voor Frénk van de Linden geen twijfel. Natuurlijk kan dat. “Het moet vaak eigenlijk zelfs. Ik denk dat we er eerlijker over moeten zijn. We zijn mensen van vlees en bloed, we kennen verlies en vreugdes en zijn subjectief. Op het moment dat je daar eerlijk over bent, neemt gek genoeg je geloofwaardigheid toe.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen