Is Nederland vol?

Raakt Nederland vol? Het aantal mensen dat hierheen wil komen stijgt sneller dan voorspeld. Dus discussieert Den Haag over de vraag hoe kan Nederland de bevolkingsgroei stroomlijnen? In Op1 bespreken we het met journalist Jean Dohmen, demograaf Jan Latten en burgemeester Tanja Haseloop.

Is ons land vol? Het afgelopen zijn er duizenden mensen bijgekomen in ons land en dus is de grote vraag hoeveel er nog bij kan op iets meer dan 40.000 vierkante kilometer. Jean Dohmen: “Ik denk dat onderdeel van dat debat ook economisch moet zijn. Ik sprak met actievoerders uit Limburg die vertellen dat er in hun woongebied distributiecentra verschijnen. Eigenlijk hebben we de arbeidskracht in Nederland helemaal niet om mensen daar te laten werken. Daarvoor moet je ook weer mensen importeren en dat geeft druk op de woningmarkt. Je kan je afvragen wat voor economische groei je wilt.”

Handjes laten wapperen

Jan Latten is het niet helemaal met Dohmen eens. Volgens de demograaf kunnen we zelf ook aan het werk. “We hebben te maken met hele snelle groei. Dat komt ook door arbeidsmigratie, werkgevers die goedkope krachten ergens anders vandaan halen. Maar ons eigen arbeidsethos zit er ook onder. We kunnen ook zelf onze handjes laten wapperen, maar dat loont niet, want dan raken we toeslagen kwijt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen