“De bibliotheek is de meest democratische plek in onze samenleving”

Het stoffige imago van bibliotheken is verleden tijd. Staatssecretaris Gunay Uslu maakte vandaag haar plannen voor de culturele sector bekend, en wel 60 miljoen euro is bedoeld om de bieb weer nieuw leven in te blazen. Is dat de manier om mensen weer aan het lezen te krijgen? En hoe gaat ze de rest van de noodlijdende sector bijstaan nu poppodia, musea en theater vrezen voor hun toekomst? 

De komende jaren gaan er tientallen miljoenen extra naar de openbare bibliotheek. Dat is hard nodig volgens staatssecretaris Gunay Uslu. “Afgelopen jaren zijn heel veel bibliotheken gaan sluiten. Heel veel wijken of gebieden hebben geen bibliotheek meer. Eerst moeten we gaan repareren en gaten dichten. Fysiek komen er een aantal bibliotheken bij.”

Mensen komen wel

Maar daar blijft het niet bij. Uslu hoop dat de bibliotheek weer de broedplaats wordt die het ooit was. “Uiteraard komen er boeken, die zijn heel belangrijk, maar er moeten ook allerlei faciliteiten en activiteiten komen.” Over of mensen zich daadwerkelijk weer bij de bibliotheek zullen melden, maakt de staatssecretaris zich geen enkele zorgen. “Die komen wel! Het is een ontmoetingsplek, je kan een kopje koffie drinken, het is een plek waar je met je kinderen naartoe gaat. De bibliotheek is de meest democratische plek van onze samenleving.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen