Vivianne Heijnen: “De NS moet flink gaan leveren”

De treinkaartjes worden duurder, de dienstregeling verschraalt en de concurrenten van de NS eisen dat ze op meer trajecten mogen rijden. Hoe ziet de toekomst van treinreizend Nederland eruit? Na een week vol politiek debat is verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen te gast bij Op1.

De Nederlandse Spoorwegen krijgen flink wat te verduren. Treinen rijden niet of komen niet op tijd, er wordt gesneden in de dienstregeling en er is een groot personeelstekort. Toch worden treinkaartjes duurder. Hoe is dat mogelijk? “De NS mag zelf beslissen hoe ze omgaan met hun bedrijfsvoering. We hebben wel afspraken gemaakt en daarin staat dat ze de prijzen mogen verhogen. Als dat redelijk is, begrijp ik dat ze dat ook doen”, vertelt verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen.

Prijsstijging

Maar is dat, zeker gezien alle commotie, wel redelijk? Volgens Heijnen een lastige discussie. “Het is aan de NS, maar het is wel zo dat ze nu flink moeten gaan leveren. Ik heb ze al een aantal keer aangespoord om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen. We weten allemaal dat er in veel sectoren personeelstekort is, dus dat geldt ook voor het openbaar vervoer. NS stijgt minder hard dan andere vervoersbedrijven en andere landen.” Dus is de prijsstijging dan redelijk? “Nouja, laten we dan ja zeggen”, aldus de staatssecretaris.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Boetes

Mocht de NS niet gaan leveren, kan ze dat op consequenties komen te staan, vertelt Heijnen. “Als dat niet gebeurt, hebben we eind van het jaar een flink lastig gesprek met elkaar, want ik kan bijvoorbeeld boetes opleggen.” Heeft de NS dan tot het einde van het jaar? “Ze hebben elk jaar tot het einde van het jaar. We hebben elke keer weer opnieuw afspraken met elkaar en ik heb dit jaar al vaker aangegeven dat wanneer het niet snel heel veel beter wordt, het dit jaar hele lastige gesprekken worden. Dan heb ik niet veel andere opties dan boetes uitdelen”, besluit de staatssecretaris.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Vivianne Heijnen terug.

Vergelijkbare artikelen