“We moeten stoppen met discussiëren en gaan reduceren”

Komen de benodigde 900.000 woningen nog op tijd? De Raad van State maakt een einde aan de bouwvrijstelling, waardoor er bij elk bouwproject nu wel naar de stikstofuitstoot gekeken moet worden. En dat kan tot enorme vertragingen leiden. In Op1 bespreken we de gevolgen met GroenLinks-leider Jesse Klaver en voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen.

“De natuur is in zo’n slechte staat, daar kan helemaal niks meer bij”, vertelt Jesse Klaver. De GroenLinks-fractievoorzitter is blij dat er bij bouwprojecten naar de stikstofuitstoot gekeken moet worden. “Het is van belang dat we zoveel mogelijk piekbelasters het komende jaar gaan uitkopen.” Volgens Klaver wordt die deadline niet gehaald als je dit soort zaken vrijblijvend doet. “Het zal verplichtend moeten en we zullen alles op alles moeten zetten om de natuur, maar ook de bouw te redden.”

Deadline 2030

Klaver baalt ervan dat er door minister van Landbouw, Piet Adema, wordt gezegd dat het niet heilig is om in 2030 de doelstellingen te halen. “Dat is gewoon niet eerlijk naar al die boeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Maxime Verhagen van Bouwend Nederland vertelt dat er allang boeren uitgekocht hadden moeten worden. “‘Er zijn tal van boeren die al aangegeven hebben dat ze geen opvolger hebben en bereid zijn hun bedrijf te verkopen. We hebben het 2 jaar geleden al voorgesteld en daar is niets mee gebeurd de afgelopen jaren.”

Niet discussiëren, maar reduceren

Volgens Verhagen is het hoog tijd dat de regering beslissingen gaat nemen. “Het is tijd dat we op houden met discussiëren en gaan reduceren. Dat moet er gebeuren. Ze blijven maar praten in plaats van dat ze daadwerkelijk iets doen.” Jesse Klaver vult aan: “Mijn boodschap is dat we moeten doen wat nodig is en dat is niet altijd wat leuk is. Ik vind het ook niet leuk om tegen boeren te vertellen dat het niet meer gaat. Maar we zullen wel moeten. Als je dat niet doet, heeft het grote consequenties.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen