Lula da Silva is de nieuwe Braziliaanse president

Een enorm spannende verkiezingsavond in Brazilië: de linkse ex-president Lula da Silva wist de zittende ultrarechtse president Bolsonaro nipt te verslaan. Wat zijn de gevolgen voor de wereld? En gaat Bolsonaro zijn verlies erkennen? We bespreken het met oud-correspondent Stijntje Blankendaal en de Braziliaans-Nederlandse Galileia Carmenucia Mendes.

De Braziliaans-Nederlandse Galileia Carmenucia Mendes stemde op Lula da Silva bij de Braziliaanse verkiezingen: “Ik ben heel opgelucht. Meer dan ik had verwacht. Ik verwacht dat hij de kans krijgt om zijn dromen na te komen. Een beter Brazilië met vrede, geen wapens en dat de mensen elkaar hervinden.”

Galileia hoopt dat Lula de belangrijke thema’s in het land niet gaat vergeten. “Het Amazonegebied, vrouwenrechten, het onderwijs. Al die kleine groeperingen moeten gezien worden.” De nieuwe president wil heel Brazilië aan eten helpen. “Dat gaat hem zeker lukken.”

“Tot het moment dat wij de studio binnengingen heeft Bolsonaro nog niet gereageerd. Dat is ongekend”, vertelt voormalig correspondent Stijntje Blankendaal. De verliezend kandidaat gaf voor de verkiezingen aan het zich niet bij een nederlaag nou neerleggen. “Al twee jaar roept hij consequent dat als hij zou verliezen, dat door fraude zou komen. Met ook lichte dreigingen richting een coupe. Daar werd ook sterk rekening mee gehouden dat hij de uitslag niet zou erkennen.”

Kijk hier het hele gesprek met Stijntje Blankendaal en Galileia Carmenucia Mendes over de Braziliaanse verkiezingen terug.

Vergelijkbare artikelen