Ed Nijpels: “via een soort chantage ben ik in de gemeenteraad gekomen”

De zoon van een winkelier overwon zijn stotteren, stapte als tiener de lokale politiek in en groeide door tot de leider van de VVD. In de net verschenen memoires van Ed Nijpels beschrijft de voormalig politicus zijn persoonlijke en politieke leven. Vanavond vertelt Nijpels erover in Op1.

Politiek zit in het DNA van de familie Nijpels. De vader van Ed zat al in de gemeenteraad. “In mijn ogen al honderd jaar lang.” Toen de winkelierszoon besloot ook de gemeenteraad in te gaan, werden ze elkaars directe concurrenten. “Ik kwam op de lijst van de VVD en het was de tijd dat vader en zoon nog niet met elkaar in de gemeenteraad mochten zitten.”

Chantage

Eén van de twee Nijpels moest dus uit de raad verdwijnen. “De avond voordat de burgemeester ging loten, riep mijn vader mij bij zich. Hij zei dat hij jarenlang geld in mij had gestopt en geen enkel studieresultaat had gezien. Als we gaan loten zou hij vier jaar blijven zitten en dat zou het einde van mijn politieke loopbaan betekenen.” Als Ed Nijpels goede schoolresultaten liet zien, mocht hij zijn plek in de gemeente overnemen. “Ik ben als een gek gaan studeren. Op de dag dat ik afstudeerde, had ik zijn ontslagbrief al uitgetikt. Ik ben als een haas naar het gemeentehuis gegaan om de brief in te leveren bij de burgemeester. Via een soort chantage ben ik in de gemeenteraad gekomen”, vertelt de voormalig VVD-leider met een knipoog.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Ed Nijpels.

Vergelijkbare artikelen