‘’Het is een gevaar voor onze rechtsstaat en democratie’’

‘Een nieuw dieptepunt’, zo noemde premier Mark Rutte het intimideren van politiek verslaggever Merel Ek door FvD-Kamerlid Van Meijeren. Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen en algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning willen onderzoeken of er stappen mogelijk zijn tegen FvD. Ze schuiven aan bij Op1.

Gevaar voor democratie

‘’Het is een gevaar voor onze rechtsstaat en democratie’’, zegt Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen over het intimideren van een journalist door FvD-Kamerlid Van Meijeren. ”Wat je hier ziet is de ontmenselijking van journalisten. Het is niet de eerste keer dat dit soort streken geleverd worden door Forum van Democratie. Het is echt walgelijk. We hebben ook in andere landen gezien dat bepaalde leiders journalisten opzetten tegen de bevolking. Trump heeft het gedaan. Afgelopen week zijn de verhoren van de Capitoolbestorming geweest. Natuurlijk is dit een gevaar voor Nederland en onze democratie.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De regels in de Tweede Kamer moeten aangepast worden zodat journalisten niet meer lastiggevallen kunnen worden, vindt Dassen. ”Het kan niet zo zijn dat journalisten in het huis van de democratie geïntimideerd en bedreigd worden. Journalisten controleren ons. Zij zijn degenen die aan politiek vertegenwoordigers moeten vragen wat ze aan het doen zijn. Zij moeten ons kritisch bevragen, onze woorden wegen, ons controleren. Niet andersom. En als dat nu op deze manier gebeurt moeten we zorgen dat de regels meteen aangepast worden zodat het niet meer kan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Cordon sanitaire

Er gaan geluiden op dat er misschien een cordon sanitaire moet komen rond Forum voor Democratie. ”Ik snap dat pleidooi goed”, zegt Thomas Bruning van de NVJ. ”Ik denk dat elke redactie goed moet nadenken over of ze iets aan het vergroten zijn wat eigenlijk helemaal niet die vergroting verdient. Maar wij vinden wel dat je dat niet beroepsbreed moet doen. Elke redactie moet daar zijn afweging in maken. En je moet ook blijven benoemen wat niet normaal is.”

Kijk hier het hele gesprek met Laurens Dassen en Thomas Bruning terug.

Vergelijkbare artikelen